Waarom de beginzin zo belangrijk is

De perfecte beginzin

Een eerste zin moet boeien, prikkelen, nieuwsgierig maken. De zin moet de lezer uitnodigen om verder te lezen. Met de beginzin neem je de lezer als het ware bij de hand en leid je hem of haar het verhaal binnen. Of het nou gaat om een scriptie, een boek of een blogartikel. Elke tekst heeft een eerste zin.

Dat klinkt logisch, maar toch is een eerste zin vaak een struikelblok. Want waar begin je? Wat zijn de ingrediënten van een goede beginzin? Hoe kom je tot de juiste combinatie van woorden waarmee je de lezer ook daadwerkelijk overhaalt om jouw tekst te lezen? De volgende drie tips kunnen je wellicht helpen.

1. Val met de deur in huis

Een goede beginzin is geen langdradige inleiding. Wil je de lezer direct prikkelen of boeien, begin dan in het midden van je verhaal. In het geval van een roman: begin meteen met een actie. Ga niet eerst het hoe, wat en waarom van de hoofdpersoon uitleggen. In het geval van een scriptie of blogpost: grijp je lezer bij de lurven. Laat zien waarom jouw tekst belangrijk is en gelezen moet worden. Dat kan bijvoorbeeld met een relevante anekdote, een (schokkende) actuele gebeurtenis of een prangende vraag.

2. Wees compleet

Zorg ervoor dat de beginzin wel gelijk duidelijk maakt waar de tekst over gaat. Bij een scriptie of blogartikel moet de zin dus de kern van de tekst bevatten. Bij een roman of kort verhaal is dat eigenlijk ook zo – de eerste zin zet de toon voor de rest van het verhaal. Laat uit je eerste zin bijvoorbeeld gelijk duidelijk worden wat kenmerkend is voor de hoofdpersoon, of welke sfeer kenmerkend is voor het verhaal. Let wel: houd het ook simpel. Een kilometerslange beginzin waar geen einde aan lijkt te komen, werkt averechts.

3. Maak nieuwsgierig

Deze tip lijkt wellicht in tegenspraak met bovenstaande tip, maar toch. Zorg dat je met de beginzin niet gelijk alles weggeeft. Je wilt namelijk dat de lezer verder leest. Als je alles al hebt verteld, is daar geen reden meer toe. Laat je eerste zin dus prikkelen, zorg dat het de kern van het verhaal bevat, maar roep tegelijkertijd ook vragen op. Die vragen zorgen ervoor dat je lezer geboeid raakt en door wil lezen. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de rest van de tekst ook staat als een huis. Kun je een tekstschrijver voor benaderen, trouwens.

 

 

 

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'