Altijd blijven leren

Afgelopen zaterdag heb ik mijn certificaat behaald voor de opleiding Columns & Blogs schrijven aan de Schrijversacademie. Ik volgde deze opleiding niet omdat ik zelf van plan ben om uitgebreid te gaan bloggen, maar omdat ik de klanten wiens blogteksten ik nakijk van nog betere feedback wil kunnen voorzien. Zodat ik niet alleen spelling- en grammaticafouten kan verbeteren, zinnen kan herschrijven en meer structuur in een tekst kan brengen, maar ze ook inhoudelijk verder kan helpen. En omdat ik zelf natuurlijk ook altijd graag blijf leren.

In de afgelopen maanden heb ik daarom zelf ook verschillende blogteksten geschreven. Over mijn ergernissen in de supermarkt, over contact met buurtgenoten, over mijn leerlingen, over allerlei zaken waar ik me over verwonderde. Deze teksten heb ik aan de hand van de feedback van mijn docent en studiegenoten verbeterd.

En passant kreeg ik daar ook allerlei complimenten over wat ik schreef. Over dat iedereen mijn teksten met plezier las, dat ik lijnen weet te trekken tussen kleine, schijnbaar onbelangrijke gebeurtenissen en universelere gegevens, dat ik een scherp observatievermogen heb en dat ik mijn gedachten goed weet te verwoorden.

Het lastigste vond ik om aan inspiratie te komen. Gelukkig is mijn ervaring dat inspiratie vaak komt naarmate de deadline in zicht raakt. Ik verkies dat te zien als een belangrijke levensles (hoera voor deadlines!).

Daarnaast heb ik natuurlijk nog veel andere dingen geleerd. Bijvoorbeeld op welke manieren een blogtekst kan beginnen. Of dat het belangrijk is om voorafgaand aan het schrijven na te denken over het onderwerp van de tekst en over wat je als schrijver over dat onderwerp wil zeggen. En dat het belangrijk is om persoonlijk te schrijven en om contact te maken met de lezer. Al mijn opgedane kennis hoop ik natuurlijk ook weer over te kunnen dragen.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'