Alweer acht jaar Schoonschrift

Hiep hiep hoera, want vandaag – 1 oktober 2023 – vier ik dat ik alweer acht jaar werkzaam ben als zelfstandig tekstschrijver. Vorig jaar schreef ik al over de schrijfstappen die ik in die in de zeven jaar hiervoor heb afgelegd. Voor dit achtste jaar heb ik een lijst gemaakt met acht hoogtepunten, in een ongeveer maar net niet helemaal willekeurige volgorde.

1 De publicatie van mijn bundel Duikpakdagen

Afgelopen 4 juni was het zo ver: mijn bundel Duikpakdagen was van een idee in mijn hoofd veranderd naar een echt boek, van papier. Ik liet een kleine oplage drukken en gaf er een mooie boekpresentatie bij. In gouden jurk! Over die boekpresentatie schreef ik ook al een blog, die lees je hier. Van de totale oplage (150 exemplaren) heb ik nu meer dan de helft verkocht. Wil jij ook een exemplaar? Dan kun je die hier bestellen. 

2 Mooie schrijfklussen afgerond

Als tekstschrijver richt ik me deels op schrijfklussen voor het onderwijs. In september 2021 startte ik met een mooie opdracht – het schrijven van biologielessen voor een basisschool in Arnhem. Voor deze lessen mocht ik me verdiepen in allerlei biologie-gerelateerde onderwerpen, van het menselijk lichaam tot ecologie tot evolutie. De volledige lessenreeks is nu afgerond (en ik ben met een volgende begonnen). Afgelopen december werd ik gevraagd om toetsmateriaal te ontwikkelen voor twee hoofdstukken een maatschappijleermethode – ook een opdracht waar ik met zeer veel plezier aan gewerkt heb.

3 Verschillende creatieve schrijfworkshops georganiseerd

Eén van mijn doelen dit kalenderjaar was om drie creatieve schrijfworkshops te organiseren. Dat is gelukt: in maart was er de workshop Ver weg en dichtbij, in juli de workshop Schrijven en stilstaan, en in november komt er weer een editie van de culinaire schrijfworkshop Woorden proeven. Ook in het komende jaar wil ik weer een aantal workshops geven, en misschien zelfs wel een cursus van een aantal weken. Alles hierover verschijnt in de workshopagenda

4 Ik kan nu ook met paarden omgaan

Het afgelopen jaar woonde ik (tijdelijk) in het buitengebied van Vorden, waar ik mijn leefomgeving niet alleen met meerdere mensen deelde, maar ook met een hele stapel IJslandse paarden. Als kind ben ik eens bijna opgegeten door een paard (zo voelde dat in elk geval) en dus bleef ik daarna altijd ver uit de buurt van deze dieren. Van mijn angst ben ik nu af, na meer dan een jaar paarden verzorgen, eten geven, op de wei zetten en ze zelfs medicijnen geven. 

5 Elk kwartaal een Verhalenbrief

Elk kwartaal maak en verstuur ik mijn Verhalenbrief – dat is een digitale nieuwsbrief waarin ik schrijf over iets wat mij op dat moment bezighoudt. Verwacht: een mooi verhaal, een schrijftip, schrijfvragen, boekentips, een koffiehaiku en een kattenfoto. De komende Verhalenbrief verschijnt eind oktober en heeft als thema “in beweging komen”. Je kunt je hier aanmelden. 

6 Heel veel kilometers gewandeld

Op verschillende manieren heb ik dit jaar een heleboel stappen gezet. Sowieso heb ik heel veel kilometers gewandeld: vijf etappes van Ons Kloosterpad in Noord-Brabant, het Liefdespad in Ruurlo, een etappe van het Trekvogelpad (van Vorden naar Ruurlo), en een heleboel mooie wandelingen tijdens mijn zomervakantie in Oostenrijk.

7 Ook op andere manieren creatief bezig zijn

Wat ik me tijdens dit achtste Schoonschriftjaar ook realiseerde is dat ik graag meer tijd wil vrijmaken om ook op andere manieren creatief bezig te zijn. Om naast met woorden, ook met beelden bezig te zijn. En dus ben ik (weer) meer gaan tekenen, heb ik samen met mijn broer in Utrecht een workshop tuften gevolgd, ben ik gaan experimenteren met het maken van linosneden én heb ik me opgegeven voor een creatieve cursus, die tot aan juni duurt.

8 Mijn website is weer meer compleet

En, om de lijst af te sluiten: ik heb mijn website dit jaar ook weer eens wat extra liefde gegeven. Ik heb mooie portretfoto’s laten maken door Iris van ’t Riet. Mijn verschillende werkzaamheden heb ik nu duidelijker omschreven. (Volgend jaar hoop ik bijvoorbeeld meer websiteteksten te mogen schrijven voor creatieve makers en denkers.) Ik heb verschillende mensen benaderd om een review te schrijven over mijn werkzaamheden, bijvoorbeeld over mijn Woordportretten (en dat vond ik best spannend om te doen). En ik heb ook een heleboel blogs, schrijftips, mooie woorden en verhalen geschreven, die lees je hier

 

 

 

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'