De filosoof

Met twee bier en chips komt hij terug. De zaal stroomt ondertussen leeg, de lezing is net afgelopen. “Hier, kies jij maar. Ik wist niet welke smaak ik moest nemen.” Ze kijkt hem aan en pakt het zakje naturelchips. “Maar dan was je toch met vier zakjes teruggekomen? Nu heb je alleen naturel en paprika.” Ze scheurt de zak open en neemt een handvol chips. “Ga zitten.” Hij kijkt haar bedenkelijk aan. “Welke smaken zijn er nog meer dan?” “Hmm. Weet ik niet. Maakt ook niet uit. Ga nou maar zitten.” Ze neemt nog wat chips. Heerlijk.

Net op het moment dat ze eens lekker onderuit wil zakken, wordt haar aandacht getrokken door een man aan de overkant van de zaal. “Hans! Moet je daar eens kijken!” Met een vette vinger wijst ze naar de linkerhoek van de tribune. Kruimels chips vallen op de grond. “Een echte filosoof!”

Hij kijkt naar de richting die ze aanwijst. Verrek. Daar loopt inderdaad een echte filosoof. In het wild nog wel. Voor deze gelegenheid heeft de filosoof in kwestie zich eens niet in vermomming gehuld, maar is gewoon zichzelf. Het filosofenkapsel geeft daarbij de doorslag: een vaalgrijze krullenbol met pluizig haar dat alle kanten op staat.

Hans ploft neer in zijn stoel. “Tineke, hou mijn bier effe vast.” Hij scheurt het zakje paprikachips open, neemt een hap en overpeinst de dag. Super, dat Brainwash Festival. Eindelijk de kans om filosofen in het echt te zien én te horen. Fantastisch, de manier waarop de filosofie aantrekkelijk wordt gemaakt voor het grote publiek. Geweldig dat hij alleen maar hoeft te luisteren en het denken aan anderen over kan laten.

Langzaam stroomt de zaal vol voor de volgende lezing, die over enkele minuten zal beginnen. “Hans, kom, we moeten gaan.” Hij kijkt op en ziet dat Tineke ongeduldig naast hem staat. Snel neemt hij  het laatste restje chips en veegt zijn handen af aan zijn broek. Hij geeft Tineke een arm. Voordat ze de zaal verlaten kijkt hij nog één maal achterom. De filosoof zit in het midden van de zaal. Hij heeft een wazige blik in zijn ogen, alsof hij diep in gedachten verzonken is. De wereld lijkt voor hem niet te bestaan.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'