Lijstjes

Al zo lang als ik me kan herinneren houd ik lijstjes bij. Lijstjes met boeken die ik nog wil lezen, lijstjes met gerechten om uit te proberen, lijstjes met cadeaus om voor mijn verjaardag te vragen, lijstjes met ideeën voor sinterklaascadeaus, lijstjes met alle plekken waar ik ooit eens een kop thee wil drinken, lijstjes met dingen die ik op de desbetreffende dag moet regelen, lijstjes met landen en steden om ooit eens te bezoeken.

Het maken van zulke lijstjes geeft een gevoel van controle. Het geeft overzicht over wat ik wil doen in mijn leven. Het geeft rust. Heerlijk is dan ook het gevoel dat ik krijg wanneer ik iets van een van mijn lijstjes af kan strepen. Een dag voelt veel productiever wanneer ik een heel lijstje met taken heb afgewerkt.

Maar, om de één of andere mysterieuze reden heb ik een aantal lijstjes waar ik haast nooit iets van kan afvinken. Neem nou het overzicht van boeken die ik ooit nog moet lezen. Het heeft heel wat jaren geduurd voordat ik George Orwells 1984 heb kunnen afstrepen. Of het boek “Daar is hij weer” van Timur Vermes, waarvan ik me voornam dat meteen te gaan lezen. Dat betekent niet dat ik in de tussentijd geen andere boeken gelezen heb. Integendeel. Als tegenhanger van het rijtje met nog te lezen boeken heb ik een lijstje met boeken die ik recentelijk gelezen heb. En eentje met openingszinnen van de boeken die ik dit jaar las. Daarop staat onder andere dat het eerste woord dat de Indiër Ajatashatru Lawash Patel zei toen hij in Frankrijk aankwam een Zweeds woord was, dat Pontus Beg niet de oude man geworden is die hij zich had voorgesteld, dat juffrouw Emanuela aan de klas uitlegde hoe een beer eruit ziet en dat meneer Cevdet drijfnat wakker is geworden. Die lijst blijft groeien.

De andere lijst waar maar niets doorgestreept wordt is de lijst met reisbestemmingen. Dat kan iets te maken hebben met mijn beperkte budget, want niet alles is om de hoek. Zo wil ik naar Peru. Naar Japan. Naar Oezbekistan. Naar IJsland. Er staat echter ook goedkopere reizen op, zoals een rondreis door Montenegro en een stedentrip naar Wenen.  En om eerlijk te zijn heb ik sinds het aanleggen van deze lijst niet stil gezeten. Ik ben in Rome geweest, in Florence, in Porto, in Riga, in Warschau. Ik ben naar Costa Rica afgereisd, naar Macedonië, naar Rusland, naar Mongolië, naar China, naar Roemenië. Voor de goede orde: daar heb ik natuurlijk ook een lijstje van bijgehouden.

Wat is dat dan toch met het maken van zulke lijstjes? Waarom maak ik lijstjes om er de helft van de tijd niets mee te doen? Naast het creëren van overzicht, biedt zo’n rijtje met verre oorden ook een mogelijkheid om heerlijk weg te dromen. Het lijstje met boeken zorgt ervoor dat ik altijd een doel heb als ik in de bibliotheek ben of een boekhandel binnenstap (dat ik dan met een stapel heel andere boeken naar buiten kom, dat is een ander verhaal). Kortom, dankzij mijn lijst met lijstjes heb ik altijd wat te doen. Lang leve de lijstjes!

 

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'