Storytelling en de achtbaan van een mensenleven

De kracht van storytelling: ordenen, verbinden en betekenis geven

Alle mensen vertellen verhalen. Met verhalen geven we betekenis aan onze wereld. Door het vertellen van verhalen is het makkelijker om de wereld om ons heen te begrijpen, omdat we ervaringen, gevoelens en herinneringen kunnen ordenen. Verhalen zijn ook een manier om te verbinden, om contact te maken, om te verleiden, om te raken. Verhalen vertellen om een bepaalde boodschap uit te dragen is dan ook het uitgangspunt van storytelling als marketing- en communicatiemethode.

Omdat ik mijn vaardigheden als tekstschrijver en schrijfbegeleider wilde uitbreiden, startte ik in maart 2020 met een opleiding Storytelling aan de Schrijversacademie. Met een gemengd gevoel, want bij storytelling dacht ik in eerste instantie aan gelikte marketing, aan personal branding en aan een wereld waarin alles zo ongeveer platgeslagen is, met als enige doel meer verkopen, meer consumptie meer omzet, meer winst, meer geld verdienen. Gelukkig kreeg ik ongelijk.

En niet alleen kreeg ik ongelijk, ik ontdekte ook een kant van mezelf die ik nog niet kende. Een richting waar ik zelf op wil groeien.

 

Een persoonlijk en positief verhaal

Laat ik bij het begin beginnen. Voor de opleiding moesten we een casus kiezen. Voor een zelfstandig ondernemer als ik was de meest voor de hand liggende keuze wellicht om me te focussen op mijn eigen verhaal, zodat ik zelf meer klanten zou kunnen krijgen, meer betrokkenheid bij mijn doelgroep zou kunnen bewerkstelligen, maar ik wilde dat niet. Ik wilde het niet over mezelf hebben. In plaats daarvan nam ik als casus de eenmanszaak van Pieter, die wiskundebijles geeft in Arnhem en omstreken.

Ik stelde hem miljoenen vragen over het hoe en waarom van zijn bestaan, analyseerde zijn antwoorden, ging op zoek naar de rode draad, en schreef een tekst die ik vervolgens verwerkte tot een klein boekje. Mijn doel: een verhaal schrijven dat recht deed aan Pieter als uniek individu, waaruit blijkt wie hij is, wat hij doet en waarom hij dat doet. En ook: een verhaal dat mogelijkheden biedt voor de toekomst, omdat het persoonlijk is en positief. Een verhaal dat hij zou lezen en waardoor hij trots zou zijn op zichzelf.

Op basis van dat verhaal schreef ik vervolgens een aantal websiteteksten en blogs.

 

De meeste levens zijn geen stijgende lijn

Een van de dingen die me frustreerden bij de theorie over Storytelling, wat bijvoorbeeld vaak wordt aangehaald in het boek De kracht van storytelling van Carmine Gallo, is het idee van een mensenleven als stijgende lijn. Een soort standaardverhaal over De Geslaagde Mens, die arm en zielig begint maar dat weet te ontstijgen, zich ontpopt tot succesvolle miljonair. Dat soort levens boeien me niet zo, want de meeste levens gaan zo niet.

Juist die andere levens interesseren me. De levens van mensen die blijven proberen ook al lukt het niet, mensen die geen groots eigen bedrijf neerzetten, die nooit in de schijnwerpers zullen staan, maar in de marge blijven. Niet de levens die telkens maar “beter” worden, maar de levens die als een achtbaan zijn, of die gestagneerd zijn, of die nooit van de grond komen, of die hoopvol begonnen maar dat niet blijken te zijn. Kortom: de levens van al die mensen die je ook zo maar eens op straat zou kunnen tegenkomen.

Want dat was mijn grootste angst bij storytelling: de drang om dingen mooier te moeten maken dan dat ze zijn.

 

Storytelling en menselijke waardigheid

Voor het idee dat ieder mensenleven de moeite van het vertellen waard is, beroep ik me graag op de kern van narratieve therapie: het idee van menselijke waardigheid. Iedereen vertelt verhalen over het eigen leven. Hoe we over onszelf denken en onszelf aan de wereld presenteren, onze identiteit, wordt gevormd door de herinneringen van ons leven, die we vertellen in de vorm van een levensverhaal. En dat eigen verhaal kun je onderzoeken, vormgeven, herschrijven.

Ik schreef al dat ik door de opleiding ontdekte dat er een richting was waarin ik zelf wil groeien. Dat ik niet geloof ik grootste en gelikte succesverhalen. Dat ieder individu een verhaal heeft dat het waard is om vertelt te worden. Eigenlijk komen we daarmee bij de kern van wat ik doe in al mijn werkzaamheden. Of dat nou is als ik voor anderen teksten op papier zet, als ik studenten ondersteun bij hun afstudeertraject of als ik middelbare scholieren begeleid. Ik word blij als ik anderen kan helpen om tot bloei te komen. Ze kan helpen om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Persoonlijke ontwikkeling, verbinding en inspiratie staan daarbij voorop.

Dat is wat ik meer wil doen: samen het eigen verhaal uitpluizen, als een stevige basis om vanuit verder te groeien.

 

Wil je ook graag jouw verhaal vertellen, maar weet je niet hoe? Ik help je graag! Neem contact met me op via info@schoonschrift.com om de mogelijkheden te bespreken.

 

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'