Zen met de kat

Van katten is het algemeen bekend dat zij aandacht willen op momenten dat het echt even helemaal niet uitkomt. Wanneer je bijvoorbeeld net met de krant bent neergestreken op de bank om je te verdiepen in welke belangrijke zaken er in de wereld spelen (kat op de krant), wanneer je allerlei lappen stof zodanig aan elkaar probeert te spelden dat er een flamencorok uit ontstaat (kat denkt dat de stof een prooi is), wanneer je een belangrijke mail moet versturen (kat op de laptop), of wanneer je een gerecht aan het bereiden bent dat opperste concentratie vereist (luidkeels mauwende kat die rondjes om je benen draait). Mijn kat, het type dat doorgaans haar eigen leven leidt en weinig bemoeienis vereist, wil steevast aandacht op het moment dat ik vastbesloten ben om te mediteren.

Heb ik net mijn meditatiekussen neergelegd, mezelf daarop in een lotushouding weten te wringen, rug recht, handen in de eenheidsmudra op mijn schoot, ogen geloken, heb ik net diep ingeademd om op tel één uit te ademen, voel ik iets in mijn rug porren. Ik krijg een kopje van mijn kat. Ze komt bij me op schoot zitten. Begint een soort onbestemd geluid uit te slaan dat waarschijnlijk voor gemauw moet doorgaan. Dit wordt een uitdagende meditatie.

In het boeddhisme bestaat het verhaal van de zenmeester die zo gehecht was aan zijn kat dat hij deze bij zich hield tijdens de meditatiesessies. Na zijn overlijden besloten de monniken hun leermeester te eren door het dier bij de meditatielessen te houden. Ook de kat stierf, maar uit gewenning werd besloten een nieuwe kat te nemen. Deze traditie raakte ook bij andere kloosters in zwang. Al gauw meende men dat de kat van onschatbare waarde was in de zenmeditatie, het dier zou zorgen voor een betere concentratie en negatieve energie wegnemen… Tot het moment dat er een zenmeester kwam met een kattenallergie, die besloot om de dagelijkse meditatielessen weer gewoon zonder te doen.

Wellicht is dat de kracht van de kat: haar aanwezigheid is de ultieme meditatieoefening. Kan ik de kat negeren en mijn aandacht richten op het tellen? Op dit moment kan ik dat in elk geval nog niet.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'