Bezoek

Ik had Alise al meerdere keren gevraagd wanneer ze weer eens langskwam toen ze opeens spontaan voor de deur stond. Het was zeker drie maanden geleden dat ik haar voor het laatst had gezien. Ze zag er mager uit, maar toen ik daar iets over zei, zuchtte ze en rolde ze met haar ogen en vroeg vind je het goed als ik binnenkom?

Ik zei natuurlijk lieverd ik ben zo blij dat je er bent. Ze liep rechtstreeks door naar de woonkamer, plofte op de bank neer en pakte een tijdschrift van de naastgelegen stapel. Ik heb een grote stapel tijdschriften naast de bank liggen,  van die ongeëmancipeerde vrouwenbladen die ik telkens weer van mijn eigen moeder krijg, niet durf te weigeren, maar eigenlijk nooit lees.

Waarom lees je dit vroeg ze zonder op te kijken en toen ik zei dat ik dit niet lees maar dat ik het van oma krijg zei ze oh en mag ik een kop thee? Dus ging ik naar de keuken om thee zetten, groene thee met een vleugje citroen, een kop voor mezelf en een kop voor haar en met de twee koppen liep ik terug de woonkamer in. Ik zette haar kop op de salontafel en ging ook op de bank zitten en we zeiden een tijdje niets tegen elkaar.

Omdat ik niet goed wist waar we het over zouden kunnen hebben vertelde ik toen maar over de nieuwe buurvrouw, dat we kennis hadden gemaakt en dat ze drie dochters heeft waarvan er twee nog thuis wonen en eentje niet. Daarna vertelde ik over Peter de klusjesman die mijn heg met coniferen had gesnoeid en dat ik niet had begrepen dat hij zelf geen snoeischaar mee zou nemen maar dat ik daarvoor had moeten zorgen, wat op de afgesproken dag wel tot een lastige situatie leidde.

Ze bleef stug doorlezen in het tijdschrift waarvan ze niet begreep waarom ik dat zou lezen en ik praatte verder over een collega van mij waarbij opnieuw een tumor was ontdekt maar dit keer op een andere plek en over mijn vriendin Brigitte die al een tijd thuis zat met een burn-out en toen vertelde ik ook maar dat ik er zelf ook flink doorheen zat, waarna ze eindelijk opkeek. Kun je ook eens een keer iets positiefs vertellen? zei ze en ze las weer verder.

Ik dronk mijn thee op, vroeg of ze misschien iets te eten wilde. Ze schudde haar hoofd en zei nee ik ga zo weer en dronk ook haar thee op en daarna stond ze op, bij de voordeur wachtte ze even en gaf me een kus op mijn rechterwang en zei plichtsgetrouw leuk je weer gezien te hebben mam en pas toen ik haar om de hoek zag fietsen besefte ik dat ik haar niet eens gevraagd had hoe het met haar was.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'