Zwaartekracht

Wist je dat alle dieren vanuit stilstaande positie niet meer dan een meter omhoog kunnen springen? vroeg hij toen we in het midden van de brug stonden. Ik keek naar beneden, naar het stromende water van de rivier en de schepen die onder ons door voeren, naar de kade aan de ene kant en de oevers aan de andere.

Het maakt niet uit of het een kat is, een mens of en vlo. Eén meter is het hoogst haalbare. Dat heeft met de zwaartekracht te maken.

We waren hiernaartoe gelopen nadat we een ijsje hadden gehaald. Hij had gekozen voor banaan en malaga, ik voor pure chocolade en pistache.

Maar niet ieder dier is even snel beneden, zei ik en ik leunde over de reling. Hij pakte me bij mijn schouder en trok me terug, sloeg zijn arm om me heen, drukte me tegen zich aan. Over zijn schouder heen probeerde ik een hap van mijn ijsje te nemen.

Klopt, zei hij. Niet elk dier dat van deze brug af springt zal even snel beneden zijn. Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, heeft dat niet met zwaartekracht te maken. Het heeft met luchtweerstand te maken.

Ik bevrijdde me uit zijn omhelzing en liep weer naar de reling.

Dat is de weerstand die de lucht biedt aan alle voorwerpen die erdoorheen bewegen, vervolgde hij. En iets wat licht is, is meer aan luchtweerstand onderhevig.

Gelukkig, zei ik en ik liet de ijshoorn vallen. Ik ben de afgelopen maanden namelijk vijf kilo afgevallen.

Hij kwam weer naast me staan en sloeg zijn arm weer om me heen. We keken allebei naar het naar beneden vallende hoorntje, wachtten tot het in de golven verdween.

Zag je dat het steeds sneller ging, zei hij. Je hoorntje viel niet met een constante snelheid, maar ging steeds sneller, vanwege de zwaartekracht, die alle voorwerpen naar de aarde trekt.

Ik zei dat ik dat trekken van de aarde altijd voelde, of ik nou sprong, stilstond of viel.

Wat had je dan gewild? vroeg hij. Dat je op aarde rond kon zweven, net als in de ruimte?

Ik boog weer naar voren, tot ik met mijn hele bovenlichaam over de reling hing. Nee, zei ik. Nee, nee. Dat zweven hoef ik niet. Maar soms zou ik wel eens hoger dan een meter willen springen.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'