Portfolio: een vaste structuur voor een serie filosofische essays

Niet alleen schrijf ik zelf: ik begeleid ook anderen die graag willen schrijven. Onder het genot van een kop koffie (of in deze tijd digitaal via videobellen) brainstormen we dan over een idee of concept.

Afgelopen week sprak ik Pieter; hij wilde voor het online filosofieplatform Future Based een serie korte essays schrijven waarin hij een actuele kwestie koppelt aan een aforisme van Ludwig Wittgensteins Filosofische onderzoekingen. Pieters hoofd zat vol met gedachten hierover, maar hij had geen idee hoe hij het aan moest pakken.

Samen met Pieter ben ik op zoek gegaan naar een vaste opbouw voor zijn teksten. Ik heb hem allereerst honderden vragen gesteld over waar zijn essays over moeten gaan, wat hij ermee wilde bereiken, waarom hij dit wilde schrijven en wat de lezers eraan over moeten houden.

Uiteindelijk hebben we de volgende structuur bedacht. Elk essay zal bestaan uit vier stukken. In het eerste stuk wordt het aforisme van Wittgenstein benoemd. In het tweede stuk wordt de actuele kwestie besproken. In het derde stuk wordt de koppeling gemaakt tussen het aforisme en de actualiteit. Elk essay sluit af met een kritische conclusie.

In een volgend traject ben ik met Pieter aan de slag gegaan om naast deze opbouw ook inhoudelijk tot een mooie tekst te komen.

Benieuwd naar het essay? Je leest het hier.

Nog meer portfolio? Lees hier over het boekje dat ik voor de Gemeente Doetinchem maakte en hier over mijn werkzaamheden voor Cité Clothing.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'