Drie inspirerende boeken om je creativiteit te laten opbloeien

Zet je creativiteit in bloei met schrijfoefeningen

Creativiteit is niet iets wat plots komt aanwaaien. Ja, soms heb je opeens een briljant een idee dat uit het niets komt, maar meestal is het een kwestie van het ontwikkelen van de juiste gewoontes, oefenen, en doorzetten. Voel je je geen bloeiende creativiteitsboom en lijkt je creatieve inspiratie totaal verlept te zijn, dan kunnen schrijfoefeningen helpen. De volgende drie boeken vind ik inspirerend. 

 

1. What if? Writing exercises for fiction writers – Anne Bernays & Pamela Painter

In What if? komen allerlei schrijfoefeningen aan bod die je kunnen helpen als je een boek schrijft. De oefeningen zijn gerangschikt in verschillende categorieën, zoals “beginnen”, “karakterbouw”, “dialoog” en “leren van de meesters”.

Ik heb de oefeningen uit dit boek zelf vaak gebruikt toen ik aan mijn roman Een zwerm spreeuwen werkte, met name om mijn personages beter te leren kennen en meer diepgang in het verhaal te krijgen. 

 

2. Schrijven vanuit je hart – Natalie Goldberg

Dit boek was verplicht leesmateriaal tijdens mijn creatieve schrijfopleiding. De kaft stond me totaal niet aan (belangrijk onderdeel, you know, de kaft), maar toen ik eenmaal begon met lezen was ik om. Het boek bestaat uit verschillende korte hoofdstukken waarin steeds één schrijfadvies wordt uitgewerkt.

Mij helpt dit boek heel erg in het denken over mijn schrijven. Bijvoorbeeld als ik zelf niet meer weet waar ik over moet schrijven, of hoe, of waarom. Dat soort essentiële vraagstukken. Een van mijn favoriete hoofdstukken heet “Obsessies”. Het advies hierin is om een lijstje te maken van je obsessies. Zijn er veel bij mij.

 

3. Write now! Fiction writing exercises from today’s best writers and teachers – Sherrly Ellis (red.)

Dit is mijn laatste aanwinst. Ik kwam het boek tegen toen ik oude edities van Schrijven Magazine bladerde, op zoek naar inspiratie. Elk hoofdstuk bevat een geleide oefening door een schrijver of schrijfdocent.

Het boek staat nu als e-book op mijn telefoon, en Pieter en ik doen elke avond hier een oefening uit, met prachtige resultaten (Pieter blijkt ook een schrijftalent). 

 

Op zoek naar meer inspirerende schrijfoefeningen? Al eerder schreef ik over dialogen schrijven, wat ik leerde van dichten en het beginnen van een verhaal.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'