Een blog schrijven: de inleiding

Hoe schrijf je een pakkende openingsalinea voor je blog?

Als je een blogtekst schrijft, wil je ook dat die gelezen wordt. Dat kan door te zorgen voor een prikkelende en pakkende openingsalinea. Een goede inleiding van je blog trekt de aandacht en nodigt de lezer uit om verder te lezen. Maar wat is nou een goede alinea? In dit artikel vertel ik je vijf manieren om je blogtekst in te leiden.

1. Val met de deur in huis. Begin midden in het verhaal, in medias res, zoals dat heet. Vergelijk het maar met een roman. Ook daar begint het verhaal zelden bij het echte begin, maar wordt je er als lezer middenin gegooid.

2. Begin met een anekdote. Iets wat je zelf hebt meegemaakt, waar je over hebt gelezen, wat dan ook. Een anekdote doet het altijd goed als begin.

3. Confronteer je lezer met een vraag. Laat de allereerste zin van je openingsalinea een vraag zijn. Deze vraag kan je dan mooi in de rest van je blog beantwoorden.

4. Start met een citaat. Wat ook goed werkt, is je blog beginnen met een citaat. Dat kan een uitspraak zijn van een persoon, maar ook een citaat van iets wat je in een krant of tijdschrift hebt gelezen.

5. Presenteer een stelling. Door je blog te openen met een stelling, maak je voor de lezer meteen duidelijk wat het onderwerp van de tekst is, en wat jouw standpunt over dit onderwerp is.

Wil je meer lezen over het schrijven van rake columns en blogs? Dan is het boekje Check je column van Anne Boerrigter en Eric Tiggelaar wellicht iets voor je. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen!

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'