Een hoofd vol ideeën, maar altijd tijd tekort
Wat kun je doen als je altijd een hoofd vol ideeën hebt, maar er altijd te weinig tijd lijkt te zijn om deze ideeën tot realiteit om te vormen? Als ik mezelf als voorbeeld neem: ik wil altijd een heleboel dingen tegelijkertijd. Een creatieve schrijfcursus volgen die acht weken duurt, een halfjaar lang Taalfilosofie studeren aan de universiteit, maandelijks een Verhalenbrief versturen, een verhaal uitwerken voor een nieuw boek, en daarnaast ook nog gewoon werken. Soms weet ik gewoonweg niet meer waar te beginnen. Wat mij dan enorm helpt, is het maken van een goede planning.
In de eerste twee weken van mei bekeek ik een aantal video’s van de Spaanse creatieve community Domestika over tijdsmanagementstechnieken voor creatieven. Mijn werk heb ik namelijk altijd af (deadlines zijn heilig bij mij), maar ik voel me geregeld uitgeput, omdat ik te veel hooi op mijn vork neem. Die video’s waren voor mij een aanzet om weer eens wat meer orde in mijn dagelijks leven aan te brengen en na te denken over wat ik in de rest van dit jaar graag nog wil volbrengen. Mijn inzichten deel ik graag.
Zorgen voor overzicht: de bestemming bepalen
Stel je voor, je wil met de trein een reis maken door Europa. Wat doe je dan als eerste? Niet je tas alvast inpakken, alhoewel dat wel is waar ik toe geneigd ben. Nee, de eerste stap die je neemt is bepalen waar je naartoe wil, wat je (eind)bestemming is, en bekijken wanneer je tijd hebt. Zo werkt het ook met het maken van een goede planning. Ik besloot dat ik voor de rest van dit jaar aan drie doelen wil werken. Eén daarvan is een creatief schrijfdoel: aan het einde van dit jaar wil ik graag het verhaal waar ik al sinds 2018 over nadenk, uitgewerkt hebben tot een novelle of roman.
Toen ik mijn doelen bepaald had, nam ik mijn beschikbare tijd onder de loep. Daarvoor maakte ik allereerst een jaaroverzicht, op een A2-formaat. Dat werkt voor mij namelijk het beste, iets visueel maken. Ik heb een tabel gemaakt met voor elke maand een rij. Vervolgens heb ik alle zondagen weggestreept, bepaald wanneer ik vrije dagen en vakantie heb, en de belangrijkste werk- en studiedeadlines aangegeven. Iets soortgelijks deed ik voor mijn wekelijkse planning. Ik maakte een overzicht van alle taken die ik per week moet doen en bekeek hoeveel tijd per dag daaraan kwijt ben. Hierdoor realiseerde ik dat het niet haalbaar is om bijvoorbeeld elke week tijd vrij te maken voor mijn creatieve schrijfdoel. Ik besloot dat ik daar in de zomervakantie aan ga werken.
Daarmee heb ik de eerste stap in mijn planning gezet: ik heb nu inzichtelijk wat mijn bestemming is en wanneer ik tijd heb om deze reis te maken.
Je reis concreet maken
De volgende stap in het opzetten van een goede planning is bepalen hoe je naar je bestemming gaat reizen. Hoe reis je van de ene stad in Europa naar de andere stad, en welke volgorde is daarin het handigst?
Nu ik weet dat ik in de zomervakantie ga schrijven, kan ik dat doel nog concreter maken. Ik heb mezelf een zomervakantie van vijf weken gegund en wil in die tijd 50.000 woorden op papier zetten. Dat is dus 10.000 woorden per week. Die 10.000 woorden per week gaan er niet komen, als ik niet vooraf het een en ander heb voorbereid. Ik heb een notitieboek nodig. Duidelijkheid over de kern van het verhaal. Een lijst met onderwerpen of gebeurtenissen waar ik over kan schrijven. Een tijdlijn om de structuur van het verhaal visueel te maken. Allemaal kleine stappen, die ik in een logische volgorde en met voldoende tijd ertussen heb ingedeeld in mijn planning. Net als bij een treinreis wil ik namelijk voorkomen dat ik een overstap mis, omdat mijn planning te krap was.
Zo ga ik in de laatste week van juni nadenken over de kern van het verhaal, en in de eerste week van juli een tijdlijn maken en een lijst van onderwerpen en gebeurtenissen opstellen. De week daarna heb ik dan opgeschreven dat ik een notitieboek moet aanschaffen. Zodat ik de week daarop dan eindelijk met mijn eerste schrijfweek kan beginnen.
De daadwerkelijke invulling van de reis
Als je hebt bepaald waar je reis naartoe gaat, hoe je daarheen gaat en wanneer je gaat, dan is het nu tijd voor het leukste onderdeel: bepalen welke activiteiten je tijdens de verschillende reisdagen gaat ondernemen. De daadwerkelijke invulling van de reis dus.
Zelf doe ik dat altijd per week, op de maandagochtend. Ik maak dan een lijst met alle taken die ik voor die week moet doen. Vervolgens bekijk ik op welke dag van de week ik die inplan, waarbij ik in de gaten probeer te houden dat ik niet te veel inplan op één dag. Voor mijn schrijfdoel zal het er ongeveer als volgt uitzien. Ik wil 10.000 woorden per week schrijven. Ervan uitgaande dat ik maandag t/m vrijdag ga schrijven, is dat 2000 woorden per dag. Dat is ongeveer 5 A4’tjes (maak je geen zorgen, ik leg mezelf niet op dat het meteen perfect moet zijn, het gaat nu nog om kwantiteit). Als het goed is heb ik van tevoren een lijst met onderwerpen gemaakt om over te schrijven. Ik kies dan per week onderwerpen uit en bepaal op welke dag ik aan welk onderwerp ga werken, en welke tijd ik daarvoor beschikbaar stel.
Om het af te sluiten: een belangrijk onderdeel van een goede planning is de tussentijds evaluatie. Ben je nog goed op weg? Moet je de route bijstellen? Heb je ergens een trein gemist? Het is namelijk menselijk dat iets een keer niet lukt