Gebruik je herinneringen

Maak lijstjes

Ik zeg het heel vaak: creatieve inspiratie is niet per se iets dat aan komt waaien. Je kunt het ook oproepen, bijvoorbeeld door je herinneringen aan te spreken. Zelf heb ik een hele stapel notitieboekjes en schriften waarin ik van alles heb opgeschreven: van observaties tot gespreksflarden tot lijstjes met herinneringen in allerlei categorieën. Soms kies ik zo’n herinnering uit om daarop voort te borduren. Dat kun jij ook doen!

1. Beschrijvingen van alle keren dat je in het afgelopen jaar uit eten bent geweest

Hoe zag de eetgelegenheid eruit, met wie was je, wat had je aan, wat heb je gegeten? Zo ging ik een paar weken geleden weer eens “uit eten, voor het eerst sinds de coronamaatregelen. In een heus pannenkoekenrestaurant in Herpen, waar ik terecht was gekomen tijdens een fietstocht. Voor een pannenkoekenrestaurant was het heel modern ingericht en er waren dan ook verdacht weinig kinderen. De keer daarvoor ging ik met Pieter uit eten in eigen huis, maar daar had ik wel mooi mijn gouden glitterjurk voor aangetrokken.

2. Alle schoenen die je in je kast hebt staan

Beschrijf hoe ze er uit zien en waar je er allemaal mee hebt gelopen. Zo heb ik een paar donkergrijze glittersandalen met blokhak, die ik altijd aan doe als het warm is en waarmee ik steevast te veel loop, zodat ik eindig met blaren. Ik heb ook tweedehands sneakers, wit met lichtgrijs en een neonoranje Nike-logo, gekocht voor vijfentwintig euro, omdat ik goed loopbare schoenen nodig had voor een paar dagen in Boekarest. Ik heb vintage zwarte herenschoenen die in het begin te stijf waren en die ik daarom altijd naar werk aandeed, omdat ik er dan steeds een korte afstand mee aflegde. En ik heb een hele stapel naaldhakken die ik nauwelijks aandoe, behalve als ik een hele avond kan blijven zitten.

3. De huizen waar je hebt gewoond

Je kunt de huizen beschrijven, de kamers in die huizen, de tuin, wat je er allemaal hebt meegemaakt, wat je er voelde. Zo weet ik nog dat ik in Arnhem in de Marcusestraat woonde, waar alle huizen in een halve cirkel staan en uitkijken op een speeltuintje. Eerst had ik er een wit met oranje kamer met Nijntjebehang, daarna stapte ik over op een blauw interieur. Mijn broertjes kamer was geel en we hadden een witte badkamer, waar op een oudjaarsavond mijn vogel Napoleon is overleden, waarschijnlijk een hartstilstand vanwege het echoënde vuurwerk. Later verhuisden we en kreeg ik een zolderkamer, waar ik de muren eerst oranje en groen verfde en later toen dat me toch te bont werd wit met petrolblauw. Die kamer was alleen te bereiken via een inklaptrap, die ik nooit inklapte, en als deur had ik een houten plank.

4. Feitjes en beschrijvingen van allerlei familieleden

Je kunt opsommen hoe ze eruitzien (of zagen), hun kledingstijl beschrijven, dingen die ze vaak zeggen (of zeiden) beschrijven. Natuurlijk afhankelijk van hoe groot je familie is, maar ik denk zo dat je hier een heel notitieboek mee kan vol schrijven.

5. De vakanties die je als kind met je ouders maakte

Waar gingen jullie heen? Hoe gingen jullie er naartoe? Wat heb je er meegemaakt? Ik ging als kind vaak met mijn ouders naar Oostenrijk en Zwitserland, bergwandelen, waar we altijd murmeltieren zagen en aan het eind van de wandeling ijs kregen, of een schnitzel met friet en van die zure ketchup. We gingen altijd met de auto en reden uren achter elkaar, en de terugweg was vaak zo voorbij.

Zo kun je over een heleboel onderwerpen een lijst met herinneringen aanleggen om inspiratie uit te putten. Maak van die lijstjes en kies zo nu en dan een herinnering uit om nog meer over te schrijven. Je zult zien dan zo’n herinnering altijd weer nieuwe associaties oproept. En het is meteen een goed excuus om een nieuw notitieboek voor aan te schaffen.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'