Inspiratie nodig tijdens het schrijfproces? Deze 6 tips helpen je verder

Je bent jong, of oud, of gemiddeld van leeftijd en je wilt wat. Een boek schrijven bijvoorbeeld. Beginnen met bloggen. Of je scriptie afmaken. Een Groots Project, in elk geval. Er is alleen één klein obstakel: het papier is nog steeds leeg. Of je hebt al heel wat geschreven, maar komt plots niet meer verder. Herkenbaar? Jazeker. Vervelend? Dat ook. Onvermijdelijk? Misschien ook wel. Onoverkomelijk? Dat niet.

Ook ik loop wel eens vast bij mijn schrijfwerk. Regelmatig, om eerlijk te zijn. Neem nou het boek waar ik momenteel aan werk. Zo af en toe raak ik totaal gefrustreerd, omdat ik niet meer weet hoe ik verder moet. Alles wat ik schrijf is te saai, te oppervlakkig of juist te gedetailleerd, of gewoon bijzonder slecht van kwaliteit. Ik herlees en herlees en herlees mijn eerder geschreven teksten, maar ik krijg geen nieuw woord uit mijn pen. Niks, noppes, nada. Vandaar dat ik besloot het World Wide Web af te struinen naar tips bij een tekort aan schrijfinspiratie. De beste zes heb ik voor je op een rijtje gezet.

Tip #1: Ga iets anders doen

Klinkt als een open deur? Wellicht. Je gedachten verzetten helpt echter goed als je bent vastgelopen tijdens je schrijfproces. Ga het bos in en wandel een eind, bezoek je beste vriend of vriendin of je oma, ga een taart bakken, de was opvouwen, sporten, mediteren, wat dan ook, maar kom los van dat geschrijf. Alleen dan kun je op een later moment weer met een frisse blik verder.

Tip #2 Zorg voor structuur

Of je nu werkt aan een boek, blog of scriptie: een goed begin is het halve werk. En met een goed begin bedoel ik een gestructureerde aanpak. Maak een planning waarin je van week tot week uitwerkt wat je gaat doen. Zo gedetailleerd mogelijk. Werk van elk hoofdstuk of blogartikel een alineastructuur uit. Doe niet alles in één keer, maar werk in etappes. En onthoud: eerst schrijven, dan schrappen en de puntjes op de i zetten. Je kunt namelijk niets herschrijven dat nog niet op papier staat.

Tip #3 Schakel hulp in van buitenaf

Misschien merk je het niet als je al weken zit te zwoegen aan De Perfecte Tekst, maar er bestaan dus ook andere mensen. Een deel daarvan is uiteindelijk lezer van jouw werk. Maak daar gebruik van. Praat met ze, vraag om feedback. Om gerichte feedback, welteverstaan. Want aan de opmerking ‘ik vind het een leuke tekst’ heb je niets. Stel hen gerichte vragen. Of het nou je oma is, je geliefde, of een willekeurig slachtoffer dat naast je gaat zitten in de bus.

Tip #4 Schrijf met pen

Ja, echt. Duik niet meteen achter je computer, maar pak eerst pen en een notitieblok erbij. Schrijf je verhaal op. Mag ook slordig. Google en gij zult vinden: onderzoek wijst uit dat je meer ideeën krijgt als je met een pen schrijft. Wie met pen schrijft, is gedwongen om na te denken. Daarbij: als je de handgeschreven tekst overtypt, kun je gelijk de ergste fouten corrigeren.

Tip #5 Wissel van omgeving

Verandering van spijs doet eten… toch? Waarom verander je dan niet een keer van schrijfomgeving? Blijf niet langer aan je bureau zitten, maar sta op en zoek een andere plek. Een leuk cafeetje in de stad bijvoorbeeld. Of een rustige plek in de bibliotheek. Of reis per trein van Groningen naar Vlissingen en schrijf onderweg. Of schrijf aan het strand. Of… of… of… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tip #6 Zoek voorbeelden

Soms helpt het om een goed voorbeeld te bekijken. Lees bijvoorbeeld eens de scriptie van een medestudent. Of ga op zoek naar soortgelijke blogs als waar jij over wilt gaan schrijven. Of lees een boek van je favoriete auteur. Zo zie je hoe anderen het doen. En daar kun jij dan weer van leren.

 

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'