Op zoek naar een onderwerp

Hoe vind je een goed onderwerp om over te schrijven?

Weten waarover je moet schrijven is vaak makkelijk(er) als je een leidraad hebt, zoals bij de blogs die ik uitwerk voor Pi of Studiekunst. Die moeten namelijk allemaal iets te maken hebben met wiskunde of onderwijs. Een onderwerp vinden is vaak lastiger als je persoonlijke teksten schrijft, zoals columns of een persoonlijk blog. Gelukkig geldt daarbij dat je over alles kunt schrijven. Alles wat je meemaakt, iedere nieuwswaardigheid, kan dienen als inspiratiebron. Om goede onderwerpen te vinden om over te schrijven, kun je gebruikmaken van de volgende tips.

Tips om een onderwerp te vinden

1. Neem altijd een notitieboekje en een pen mee. Daar kun je bijvoorbeeld de briljante invallen die je krijgt als je in de trein zit in opschrijven. Ook kun je daar in opschrijven als je iets grappigs hebt meegemaakt of iets bijzonders hebt gezien. Ik noteer ook vaak opvallende uitspraken van andere mensen.

2. Maak een woordweb of een spinassociatie om te brainstormen. Dit werkt het beste als je al wel een thema hebt. Denk hierbij niet te veel na, maar schrijf losse woorden en gedachten op. Zelf gebruik ik dit heel veel, bijvoorbeeld als ik werk aan mijn brieven voor Zusterhood of als ik een verhaal wil schrijven rondom een bepaald thema.

3. Laat het los. Waar ik vaak tegenaanloop is dat ik zo graag iets wil schrijven, dat ik niet weet waarover ik het moet hebben. Zoals bij mijn Verhalenbrief: als ik die vooraf niet duidelijk heb ingekaderd, dan springen mijn gedachten alle kanten op en leidt elke poging om iets te verzinnen tot niets. Uiteindelijk heb ik vaak pas op de laatste dag duidelijk waar ik precies over wil schrijven. Mijn tip is dan ook: laat het gaan. Het komt wel, als het tijd is.

4. Werk eraan. Dit lijkt misschien in strijd met de vorige tip, maar realiseer je dat inspiratie vaak niet iets is wat uit de lucht komt vallen. Inspiratie komt ook door het creëren van routine en doorzettingsvermogen. Plan voor jezelf vaste momenten in waarop je schrijft, en schrijf dan ook. Ook als het niet direct iets bruikbaars oplevert!

5. Ga freewriten. Dat betekent dat je zonder al te veel na te denken opschrijft wat er in je opkomt. Gewoon de pen op het papier zetten en zien waar je uitkomt. Je kunt van te voren bijvoorbeeld een timer zetten en tien minuten aaneengesloten schrijven, of pas stoppen als je drie bladzijden vol hebt. Ik gebruik deze techniek heel vaak en het levert bijna altijd bruikbaar materiaal op.

6. Google. Ik hou ontzettend veel van Google. Google red mij altijd als ik ben vastgelopen. Typ een woord in en zie wat er komt. Laat je verrassen.

En dan?

Onderwerp gevonden? Zorg dan voor focus. Blijf bij je onderwerp. Merk je tijdens het schrijven dat je een interessant zijpad bent ingeslagen? Bewaar dat dan voor later, voor een ander stuk tekst.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'