Trage vragen

De schrijftip van deze maand is tegelijkertijd een leestip. Dat gebeurt wel vaker 🙂. Ik ben bezig met een opleiding Storytelling en zocht daarvoor naar passende schrijfoefeningen. Die vond ik in het boek Jongleren met vermicelli van Sigrid van Iersel.

Het uitgangspunt van dit boek is dat verhalen helderheid scheppen en helpen om het leven van betekenis te voorzien. Het boek bevat theorie, afwisselt met opdrachten om een verhaal over je eigen leven vorm te geven, om daarin een rode draad te ontwaren en om het verhaal dat je over jezelf vertelt krachtig vorm te geven met behulp van storytellingtechnieken.

Afijn, ik had dus altijd heel erg een hekel aan het woord “Storytelling” omdat ik het associeerde met succesverhalen en gelikte marketing. MAARRRR (nu komt een groots inzicht) sinds ik dus die opleiding doe, ben ik me ervan bewust dat storytelling ook juist iets anders is, dat te maken heeft met het menselijk vermogen om ervaringen te delen. Om voor verbinding te zorgen.

Terug naar Jongleren met vermicelli. Het boek bevat veel opdrachten, die vooral bedoelt zijn als aansporing voor de lezer om diens eigen ‘verhaal’ te ‘ontdekken’*. Ik heb iets anders ontdekt, namelijk dat je die opdrachten ook kunt gebruiken om in gesprek te gaan met iemand anders. Om zo in de intermenselijke interactie meer diepgang te brengen. Zodat je eens over andere dingen kunt praten dan hoe gaat het en hoe is het op je werk en warm hè.

Een heel leuke en inspirerende opdracht daarvoor is de opdracht over trage vragen. Dat zijn vragen om even bij stil te staan, vragen die je misschien niet meteen kunt beantwoorden. Je moet ze even laten bezinken. Een voorbeeld van zo’n vraag is: Als je een TED-talk zou geven, waarover gaat die dan? Of: Bij welke activiteiten heb ik het gevoel dat ik nuttig, krachtig, levendig en van waarde ben?

Deze vragen heb ik voor mijzelf beantwoord, maar ik heb ze ook gesteld aan andere mensen in mijn omgeving. Dat leverde vaak leuke gesprekken op. Die gesprekken waren een bron van positieve energie, wat vervolgens weer zorgt voor inspiratie, wat vervolgens weer zorgt dat ik meer in staat ben om leuke stukken tekst te schrijven.

Dus als ik de kern van deze Schrijftip moet samenvatten: Sluit jezelf niet op in je kamer, maar praat met andere mensen, stel ze diepgaande vragen, en vertel ook diepgaande dingen over jezelf. Dat levert een schat aan schrijfinspiratie op.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'