Vragen om te stellen als je op date gaat met je personage

In de tweede week van juli had ik elke dag een date…

Met een fictief personage.

Ik nam mezelf voor om in juli vijf dagen per week vijf pagina’s per dag te schrijven. Voor een verhaal waar ik al een hele tijd (zeg: sinds 2018) mee rondloop. Om dat uit te werken. Omdat ik graag een nieuw boek wil schrijven. Maar ik kon helemaal niets bedenken om over te schrijven. Helemaal niets.

Nu geloof ik er niet in dat inspiratie iets is wat komt aanwaaien. Ik geloof in discipline en in doorzetten. In doorgaan. In een alternatieve route bedenken als het gebaande pad niet blijkt te werken. Dus deed ik alsof ik op date ging met de hoofdpersoon van mijn verhaal, omdat ik haar eigenlijk nog niet zo goed kende. Terwijl ik tegenover haar zat kon ik haar eens goed bestuderen. Hoe ze er uitziet, hoe haar haar zit, de kleur van haar ogen, hoe ze lacht (of niet lacht), wat ze met haar handen doet als ze praat. En meer.

In het echte leven ben ik niet zo’n vragensteller, vooral niet als ik de ander niet goed ken. Dus bedacht ik van tevoren een lijst met vragen die ik aan haar zou kunnen stellen. Dat hielp. Ik bedacht niet alle vragen zelf, maar haalde mijn inspiratie van het internet. Op de website van Editio staat een prachtige lijst. (Mijn idee om met een personage op date te gaan was blijkbaar niet zo vernieuwend als ik dacht). Een greep uit de lijst: 

  • Wat maakt je gelukkig?
  • Wie kent jou het beste?
  • Welk keukenapparaat gebruik je elke dag?
  • Ben je blij met de dingen waaraan je nu tijd spendeert?
  • Wat is je lievelingsboek?

De antwoorden die mijn personage gaf, schreef ik allemaal op. Ik stak er veel van op. Dat ze trots is op haar besluit om ooit in Parijs te gaan studeren, bijvoorbeeld. Dat ze van plan is om weer te gaan pianospelen. Dat ze een hele la heeft vol met verzamelde afbeeldingen uit tijdschriften. Dat ze van pizza houdt. En van chocolademousse. Dat ze elke dag hetzelfde paar sneakers draagt en altijd moeite heeft met opstaan. Dat ze 1.71m is en geen broers en zussen heeft. Dat ze een hekel heeft aan mensen die veel praten zonder naar de ander te luisteren. En meer, nog veel meer. 

Zie daar mijn schrijftip: ga ook op date met je personage. Desnoods vijf dagen achter elkaar. Is leuk.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'