Zo ontwikkel je je schrijftalent

De herkomst van het woord talent

Ineens was ik door het woord talent bevangen. Ik zocht op wat de oorsprong van dat woord was en kwam via de Etymologiebank uit bij het Griekse tálanton en Latijnse talentum, wat beiden staat voor een bepaalde gewichtseenheid. Een gewichtseenheid waarin geld werd uitgedrukt, bijvoorbeeld.

Tegenwoordig wordt het woord niet meer op die manier gebruikt maar staat het voor een gave, begaafdheid, een natuurlijk vermogen om iets goed te doen. Die betekenis is ontstaan door een gelijkenis uit de Bijbel (om precies te zijn Matteüs 25:14-30). Daarin wordt verteld over een heer die op reis gaat en zijn knechten verschillende talenten (in dit geval verschillende geldbedragen) toekent. Wanneer hij terugkomt, worden de knechten die hun geld hebben vermeerderd geprezen, in tegenstelling tot de slaaf die zijn geld in de grond heeft gestopt en het heeft bewaard.

Talent dus, een bijzondere gave waarmee je moet “woekeren”, die je niet onbenut moet laten.

Aangeboren, aangeleerd, maakt niet uit: als je het maar inzet

Mijn zoektocht naar de betekenis van het woord talent bracht me nog verder. Ik las dat mensen die hun talenten niet kennen, zich niet kunnen ontwikkelen. Dat mensen die hun talenten kennen, meer zelfvertrouwen en energie hebben. Ik las ook dat het woord talent op de werkvloer steeds populairder wordt, met name op HR-afdelingen. Er bestaat zelfs zoiets als talentmanagement en er zijn hele talenttheorieën, die bakkeleien over de vraag of talent iets aangeboren of aangeleerd is. In dat laatste geval staat talent dus voor aanleg of vaardigheden.

Anyways, die hele discussie over nature of nurture wil ik hier niet oprakelen. Ik blijf bij de eerder genoemde uitleg dat talent een bijzondere gave is die je niet onbenut moet laten. Misschien ben je ermee geboren, misschien heb je het gedurende je leven ontwikkeld. Dit geldt ook voor schrijftalent.

Als we de gelijkenis heel letterlijk nemen, zou je dus je schrijftalent moeten inzetten om geld te verdienen. Ik zou zeggen: om waarde te creëren. Die waarde kan geld zijn, maar het kan ook waardevol zijn voor jezelf omdat het je zelfvertrouwen geeft, of waardevol voor anderen omdat het iets leert of voor herkenning zorgt. Of het is van waarde omdat je met jouw schrijftalent belangrijke maatschappelijke kwesties aanboort.

Maar hoe laat je dat schrijftalent nou groeien?

Je schrijftalent laten groeien

Op de website van Schrijven Magazine lees ik een artikel van auteur en schrijfcoach Thérèse Major. Zij stelt dat het helpt om je schrijftalent als een startpunt te gebruiken, het te zien als het fundament van je schrijfcarrière. Neem er de tijd voor, ga oefenen, ga in de leer bij mensen die al meer ervaring hebben opgedaan. Vraag hen om feedback. Ontwikkel je vaardigheden, breid je schrijfgereedschapskist uit, bijvoorbeeld door een cursus, opleiding of workshop. Neem deel aan schrijfactiviteiten die je verder helpen, zoals een zinvolle schrijfwedstrijd of een literaire avond.

Verder lees ik ook over talentondermijnende strategieën (zoals je schrijftalent ontkennen, je afhankelijk opstellen of iets anders willen dan je kunt). Het is belangrijk om geen smoesjes meer te verzinnen, beter te leren schrijven, stapsgewijs te werk te gaan, jezelf te ontwikkelen, veel te oefenen en samen te werken.

Ik denk dat ik het wel kan

Misschien denk je nu: hartstikke leuk Heleen, maar ik weet nog steeds niet hoe ik mijn schrijftalent kan ontwikkelen. Laat ik het zo zeggen. Je schrijftalent iets iets dat je moet ontdekken, moet inzetten en moet laten groeien. Dat doe je door te schrijven. Door te oefenen. Door te leren. Dat doe je ook door te kijken hoe anderen het doen. Lees een boek, ga naar een workshop, volg een cursus. Vraag om feedback.

Maar vooral: probeer gewoon en ga niet meteen voor het allerbeste. Als het om talenten gaat, zien we vaak alleen het eindresultaat. We vergeten gemakkelijk dat daar jaren van oefening aan vooraf zijn gegaan. Laat je niet snel ontmoedigen, maar probeer uit, verbeter, probeer op nieuw of probeer iets nieuws. Neem hierbij een voorbeeld aan een bekende uitspraak van Pippi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Dat is nog eens een vorm van talentmanagement.

Mijn boek

Bestel 'Een zwerm spreeuwen'